Alianța de la guvernare, incapabilă să atingă obiectivele stabilite prin PNRR pentru reconstrucția post-Covid, demonstrând incompetență și frică de asumare
Incapacitatea alianței de guvernare de a atinge obiectivele stabilite de România și Uniunea Europeană în schimbul obținerii fondurilor pentru reconstrucția post-Covid demonstrează nu doar lipsă de competență, ci teama de a asuma reforme necesare pe termen lung.
”Atunci când am negociat prevederile privind Mecanismul de Redresare și Reziliență la nivel european, am avut în minte cu toții, indiferent de culoare politică, necesitatea unor planuri naționale care să fie asumate de principalii decidenți politici și care să poată genera transformarea statelor noastre în următorii zece ani. Din păcate, coaliția condusă de Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă pare să privească mai degrabă la partidele lor și la interesele pe termen scurt, nicidecum la interesele cetățenilor. O reformă a sistemului de pensii speciale poate fi ușor pregătită atât timp cât există bună credință și cât se ia în considerare asigurarea pensiilor pentru toți ceilalți romani. Colegii mei din cadrul REPER au demonstrat acest lucru prin propunerile de îndreptare a proiectului Guvernului”, a declarat europarlamentarul Dragoș Pîslaru, copreședinte REPER și co-raportor al Parlamentului European pentru implementarea Mecanismului de Redresare și Reziliență.
Potrivit lui Andrei Lupu, deputat și colider al grupului parlamentar REPER, ”pentru a primi miliardele de euro din PNRR, România este obligată să elimine pensiile speciale. E simplu. Dacă Guvernul dorea cu adevărat o reformă, începea cu pensiile politicienilor, pe care însă le-a ignorat complet. Nu-i nimic, ne ocupăm noi: modificările propuse alături de colegii mei elimină complet pensiile speciale ale parlamentarilor, primarilor sau președinților de consilii județene. Vreau să văd dacă PSD și PNL vor avea curajul să respingă aceste modificări, dar să taie apoi pensiile altor cetățeni”.
De asemenea, potrivit amendamentelor depuse de parlamantarii REPER, sunt complet eliminate pensiile speciale pentru funcționarii parlamentari, angajații Curții de Conturi, personalul auxiliar al instanțelor și parchetelor, personalul din aviația civilă, personalul diplomatic, aceștia fiind transferați în sistemul bazat pe contributivitate.
”În ceea ce privește magistrații, pentru a căror independență am luptat mereu, încercăm să obținem și dreptate socială. Nu îmi doresc să ne atingem de cuantumul pensiilor lor, dar este firesc să echilibrăm măcar alte aspecte privind pensionarea lor. Este firesc să parcurgă un stagiu complet de 35 de ani (iar nu doar de 25 de ani, cum se întâmplă acum) pentru a putea ieși la pensie. Este firesc să li se calculeze pensia în funcție de veniturile din ultimele 60 de luni (iar nu doar în funcție de ultima lună). Este firesc să li se ia în calcul pentru pensia de serviciu doar anii de muncă efectuați în magistratură, iar nu și în alte profesii. Vom lupta pentru a vedea aceste propuneri votate în Senat și Camera Deputaților”, a declarat Andrei Lupu.