Ciolacu vinde gogoși politice. PSD nu se atinge de pensiile speciale ale demnitarilor și aleșilor locali dar minte că rezolvă problema specialilor

După ce luni de zile a evitat să abordeze subiectul pensiilor speciale, fiind principalul beneficiar, partidul lui Marcel Ciolacu vine acum cu un set de amendamente care acoperă doar jumătate din necesități și lasă o mare parte din probleme nerezolvate. În urmă cu câteva luni solicitam PSD (împreuna cu PNL, care e tot mai absent din activitatea guvernamentală) să preia integral propunerile REPER pentru a acoperi subiectul pensiilor speciale în mod complet și corespunzător. Ca de obicei, PSD a făcut lucrurile pe jumătate, le-a amestecat, le-a întârziat și se mișcă doar sub presiune prefăcându-se că nu pricepe ce trebuie făcut.

„Proiectul privind pensiile speciale este incomplet și cât se poate de neprofesionist făcut. Sunt convins ca e o ambiție la mijloc și același mod de a tărăgăna situația din incompetență. PSD este incapabil să înțeleagă societatea românească și nevoile ei și se încăpățânează să întârzie totul din orgoliu absurd. Acum a ales să crească vârsta de pensionare la militari, dar nu și la magistrați. Sunt convins că în spatele acestei decizii stă intenția de a ține justiția sub control, în felul lor provincial și lipsit de inteligență. PSD propune modificări la pensiile speciale în câteva domenii, dar refuză să se atingă de pensiile aleșilor și demnitarilor. Un exemplu cât se poate de prost pentru că arată societății că nu le pasă de cerința principală a oamenilor de a tăia privilegiile nemuncite. Pentru PSD, politica rămâne o cale de a face bani și de a aranja afaceri. Le-aș cere să preia integral proiectul pe care l-am propus noi acum câteva luni, dar lipsa lor de viziune este deja legendară. În ceea ce privește PNL, nu pricep ce mai caută la guvernare, dar probabil ca sunt mulțumiți să stea pe scaune și să dea aprobator din cap la ce le spun liderii PSD.” a declarat coliderul parlamentarilor REPER, Andrei Lupu.

REPER a depus amendamente https://docs.google.com/document/d/1ZOL68YOMJNV6csL_1n9UBPboeT4jiPh9/edit#heading=h.96ec77d5ktjv) privind proiectul de lege propus de Guvern, incluzând eliminarea pensiilor speciale ale aleșilor. Parlamentarii noștri le vor susține în cadrul Comisiei de Muncă din Camera Deputaților și în cadrul votului din plenul Parlamentului.

*

Amendamentele pe scurt:

REPER susține eliminarea pensiilor speciale și trecerea lor în sistemul clasic, bazat pe contributivitate pentru profesiile care au primit astfel de pensii fără niciun motiv de-a lungul timpului, spre exemplu funcționarii publici parlamentari, personalul civil aerian, personalul Curții de Conturi, magistrații-asistenți și personalul auxiliar din cadrul instanțelor.

În ceea ce privește pensiile judecătorilor și procurorilor, REPER propune următoarele măsuri: majorarea vechimii necesare pentru pensionare cu stagiu complet de la 25 la 35 de ani, calcularea pensiei în funcție de indemnizația brută din ultimii 5 ani, excluzând sporurile temporare, nu în funcție de venitul din ultima lună sau ultimul an, penalizarea prin scăderea pensiilor a celor care nu au stagiul complet de 35 de ani, nu doar în magistratură, ci și în alte profesii, eliminarea posibilității de a beneficia de pensie specială fără stagiu complet pentru Președintele ÎCCJ, Procurorul General, Procurorii Șefi DNA/DIICOT și membrii CSM, precum și indexarea pensiilor în plată exclusiv cu rata inflației.

De asemenea, parlamentarii REPER au depus amendamente pentru eliminarea pentru viitor a pensiilor speciale de care beneficiază aleșii – parlamentarii, primarii și președinții de Consilii Județene.