Criza TAROM - eșecul coaliției PSD-PNL în gestionarea companiilor de stat

Partidul REPER condamnă ferm situația dezastruoasă de la TAROM, considerând-o consecința directă a incompetenței și clientelismului promovate de coaliția PSD-PNL în gestionarea companiilor de stat.

Dragoș Pîslaru, copreședinte REPER, a declarat:

“Ceea ce vedem astăzi la TAROM este rezultatul unui management dezastruos și al deciziilor eronate luate de coaliția PSD-PNL. Este revoltător să constatăm că, după ani de zile în care au transformat TAROM într-un cuib de nepotism și ineficiență, acum vin cu soluții simpliste și populiste.

PSD, ca lider al coaliției, poartă principala vină pentru situația actuală. Dar nu putem ignora complicitatea PNL, care, din poziția de partener de guvernare, a acceptat și a perpetuat practicile nocive ale PSD. Este dezamăgitor să vedem cum un partid care se pretinde liberal a abandonat principiile economiei de piață și ale managementului eficient în favoarea menținerii puterii cu orice preț.

Declarațiile recente ale ministrului Grindeanu sunt o încercare jalnică de a arunca vina pe angajați, când de fapt întreaga coaliție de guvernare este responsabilă pentru haosul creat. Este ironic să auzi despre ‘eliminarea haosului’ de la cei care l-au instituit și perpetuat.”

REPER subliniază că, sub guvernarea coaliției PSD-PNL, TAROM a continuat să fie un focar de clientelism politic, cu angajări netransparente și contracte păguboase. Partidul consideră inacceptabil ca o companie strategică precum TAROM să rămână o povară pentru bugetul de stat, acumulând pierderi an după an.

“Cerem coaliției PSD-PNL să își asume responsabilitatea pentru dezastrul creat la TAROM și să permită implementarea unui plan real de redresare. Acest plan trebuie să includă:

  • Depolitizarea completă a managementului, inclusiv a consiliului de administrație, și numirea unei echipe de profesioniști prin concurs transparent.

  • Modernizarea urgentă a flotei pentru a reduce costurile de operare și a crește eficiența.

  • Optimizarea rutelor și a programului de zbor în funcție de cererea reală de piață.

  • Îmbunătățirea calității serviciilor pentru a redeveni competitivi.

  • Renegocierea contractelor colective de muncă pentru a alinia salariile la performanța economică a companiei.

Până când coaliția PSD-PNL nu va înceta să trateze TAROM și alte companii de stat ca pe propria feudă electorală, nu putem spera la o îmbunătățire reală. Este timpul ca această companie-simbol a României să fie salvată și transformată într-un transportator aerian modern și eficient. ”,a declarat Ramona Strugariu, copreședintă a partidului REPER.

REPER va monitoriza îndeaproape evoluția situației de la TAROM și va continua să militeze pentru o gestionare profesionistă și transparentă a companiilor de stat, în interesul real al cetățenilor și al economiei românești.