Dacian Cioloș

Fost prim-ministru al Guvernului României, comisar european, ministru al Agriculturii, sef de grup politic în Parlamentul European, Dacian Cioloș este europarlamentar REPER și unul dintre cei mai importanți oameni politici români.

Dacian Cioloș este cofondator al partidului REPER.
A fost președinte USR PLUS (octombrie 2021-februarie 2022), co-fondator și președinte al Partidului Libertate, Unitate, Solidaritate (PLUS), și co-fondator al Platformei România 100 – un proiect de dezvoltare durabilă care a căutat să folosească în mod eficient resursele naturale și umane pe care le are România, să conducă la modernizarea țării, la crearea de oportunități pentru toți cei care vor o viață mai bună și la întărirea statului de drept.

În perioada noiembrie 2015 – ianuarie 2017, Dacian Cioloș a fost Prim-ministru al Guvernului României. Guvernul condus de el a avut ca obiectiv organizarea corectă a alegerilor locale și parlamentare din 2016, și s-a preocupat de lansarea de reforme în domenii precum sănătatea, educația, infrastructura, transparența bugetară sau debirocratizarea administrației publice.

În octombrie 2007 Dacian Cioloș a fost propus independent de guvernul Tăriceanu pentru ocuparea funcției de Ministru al agriculturii și dezvoltării rurale, deținând acest portofoliu până la demisia cabinetului, după alegerile parlamentare din noiembrie 2008.

În perioada mai-octombrie 2007, a fost Subsecretar de stat pentru afaceri europene în cadrul Ministerului Agriculturii.

În ianuarie 2005, Dacian Cioloș a fost Reprezentant al României în Comitetul Special Agricol la Consiliul UE, Consilier al ministrului agriculturii, pădurilor și dezvoltării rurale, și reprezentant al României în Comitetul Special Agricol al României la Consiliul Uniunii Europene.

În perioada noiembrie 1999 – decembrie 2001 a ocupat funcția de coordonator al programelor de cooperare franco-române în dezvoltare agricolă și rurală la Centrul Internațional de Cooperare pentru Dezvoltare Agricolă, în cooperare cu Asociația Națională de Dezvoltare Agricolă. În perioada martie 1998 – octombrie 1999 a fost Directorul Programului de dezvoltare rurală locală în Argeș, în cadrul cooperării dintre Consiliul General Savoia și Consiliul Județean Argeș.

La nivel European

La nivel european, Dacian Cioloș a deținut funcția de Președinte al grupului Renew Europe (iulie 2019 – octombrie 2021). Grupul Renew Europe este al treilea grup ca mărime din Parlamentul European și reuneşte forţe de centru, liberale şi progresiste.

În 2015, a fost Consilier special pentru securitate alimentară, numit de către fostul președinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

În perioada 2010–2014, Dacian Cioloș a fost Comisar european pentru agricultură și dezvoltare rurală, fiind cel mai tânăr comisar din echipa președintelui José Manuel Durão Barroso. S-a ocupat de coordonarea și elaborarea de strategii la nivel european și internațional pentru a genera consens politic în jurul noilor politici pentru agricultură, securitate alimentară, investiții și dezvoltarea zonelor rurale. Pe lângă gestionarea unui buget de 60 de miliarde de euro, activitatea sa a preupus și o reformă majoră a Politicii Agricole Comune, care a adus mai multe fonduri pentru agricultorii români și a permis o utilizare a fondurilor mai bine adaptată la condițiile și nevoile specifice ale României.

În perioada 2003–2004, Dacian Cioloș a făcut cercetare aplicată privind organizarea profesională agricolă în cadrul Institut National de Recherche Agronomie (INRA) Franța și École Nationale Superieure Agronomique Montpellier.

În perioada 2002–2003, Dacian Cioloș a fost manager în domeniul agriculturii și dezvoltării rurale (SAPARD) la Comisia Europeană, în cadrul delegației Comisiei în România, iar în 2000 a fost membru al Grupului din Bruges, grup european independent responsabil cu analize și propuneri privind Politica Agricolă Comună a Uniunii Europene.