Deputatul REPER Cătălin Teniță, s-a întâlnit cu doamna Tsai Ing-wen, președinta Taiwanului, cu domnul You Si-ku, președintele parlamentului taiwanez, și cu alți înalți oficiali de la Taipei

Taipei, 15 martie 2023: Deputatul Cătălin Teniță, membru al Partidului REPER, a avut o întâlnire la vârf cu președinta Taiwanului, doamna Tsai Ing-wen, la Taipei, fiind primit la Reședința Prezidențială luni, 13 martie.

În cadrul întrevederii, președinta Taiwanului, Tsai Ing-wen, a apreciat și subliniat atitudinea curajoasă și dedicată a deputatului Cătălin Teniță privind promovarea democrației și drepturilor omului pretutindeni în lume și a legăturilor culturale și economice dintre Taiwan și România.

În calitatea sa de parlamentar, Cătălin Teniță a promovat în cadrul întâlnirii cu președinta Tsai Ing-wen întărirea relațiilor României cu Taiwanul, în plan economic, academic, social, inclusiv în tehnologie digitală și agricultură.

Într-un cadru al prieteniei, deputatul Cătălin Teniță a oferit președintei Taiwanului ceramică tradițională făurită de un meșteșugar din România, care lucrează cu copii cu dizabilități ca formă de incluziune și terapie, domnul Costel din Piscu, alături de doamna Oana Popa. „Hai să facem o poză cu ele, să se bucure copiii”, a propus doamna Tsai Ing-wen.

Marți, 14 martie, Cătălin Teniță s-a întâlnit cu președintele parlamentului taiwanez, domnul You Si-kun, fiind primit ca un vechi prieten. Președintele parlamentului taiwanez a rememorat momentul primei întâlniri, la Praga, în vara anului trecut, când Cătălin Teniță a participat în calitate de copreședinte al filialei românești a Interparliamentary Alliance on China la momentul istoric al primirii Parlamentului taiwanez de către plenul Senatului ceh.

În cadrul întâlnirii de lucru cu parlamentarii taiwanezi ce a urmat momentului ceremonial, Cătălin Teniță a propus o acțiune concretă în zona societății digitale, acolo unde Taiwanul excelează și unde există complementarități cu Uniunea Europeană.. Mai exact, deputatul propune realizarea unor elemente regulatorii comune între Uniunea Europeană și state dedicate apărării valorilor democratice, precum Taiwanul, pentru definirea standardelor și valorilor ce țin de democrație în societățile digitale. Numele acestei inițiative ar urma să fie Digital Democracy Shield, având ca idee centrală translatarea principiilor democrației liberale în societatea digitală globală.

Într-o notă umană, cadoul oferit de deputat președintelui parlamentului, o sticlă de palincă românească, și-a găsit corespondent într-o sticlă de rachiu de Taiwan.

Deputatul REPER Cătălin Teniță participă în perioada 13-17 martie 2023 la Forumul Parlamentar Deschis, un eveniment realizat de parlamentul taiwanez pentru parlamentari din toată lumea, la Taipei, unde a fost și vorbitor în cadrul panelului inaugural al lucrărilor Forumului.

Reprezentantul României se află aici la invitația National Democratic Institute, unul dintre cele trei institute susținute de Congresul SUA pentru promovarea democrației și valorilor liberale în întreaga lume.

Miercuri, joi și vineri Cătălin Teniță va avea și alte întâlniri cu reprezentanți ai executivului, ai autorităților locale și ai mediului de afaceri.

Cu ocazia întâlnirii cu președinta Taiwanului, Tsai Ing-wen, deputatul REPER Cătălin Teniță a susținut următorul discurs:

„Stimată doamnă președintă,
În calitate de reprezentant al României, sunt onorat să mă întâlnesc cu dumneavoastră, liderul ales în mod democratic al unei societăți vibrante, cu o înaltă legitimitate politică. Societatea dumneavoastră este un model pentru construirea prosperității economice prin educație și cunoaștere, oferind în același timp oportunități de dezvoltare pentru generațiile tinere. 

Mă aflu aici pentru a învăța de la dumneavoastră cum să sprijinim antreprenoriatul, să oferim salarii mai bune, să avem un stat care să asigure în mod eficient educația, serviciile de sănătate și infrastructură.

Societatea dumneavoastră senină și veselă, care prețuiește diferențele, este o sursă de inspirație, dar este amenințată de comuniști totalitari care se tem de puterea de atracție pe care o societate democratică care vorbește aceeași limbă o poate exercita asupra cetățenilor Republicii Populare Chineze. Orice totalitarism vrea să dețină monopolul asupra minților și vieților, indiferent de promisiunile pe care le face. Trebuie să avem principii de sustenabilitate socială în acțiunea politică, în relațiile internaționale și în economie, altfel câștigurile aparente se vor transforma în pierderi majore.

Vizita mea aici nu este vreun act de curaj ieșit din comun, este pur și simplu o datorie, așa cum se subliniază în Rezoluția privind situația din strâmtoarea Taiwan adoptată în septembrie 2022. Condamnăm exercițiile militare ale RPC în strâmtoarea Taiwan, subliniem că status quo-ul nu trebuie schimbat în mod unilateral, ne exprimăm solidaritatea cu poporul din Taiwan și ne opunem utilizării sau amenințării cu forța. 

Odată, un președinte a venit la Berlin sub o blocadă comunistă. Și a spus: «Ich bin ein Berliner!».

Haideți să învățăm să spunem «Și eu sunt taiwanez». Și nu doar în mandarină, ci și în hokkien și hakka și formosană. Haideți să susținem din toată inima societatea voastră multiculturală.

Vă mulțumesc foarte mult.”

Deputatul REPER Cătălin Teniță stă la dispoziția presei pentru întrebări privind vizita sa în Taiwan și va organiza o conferință de presă la revenirea în România.

Rezoluția Parlamentului European din 15 septembrie 2022 referitoare la situația din Strâmtoarea Taiwan:

https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/TA-9-2022-0331_RO.html
Sumar al relațiilor de colaborare între Uniunea Europeană și Taiwan:

https://www.eeas.europa.eu/taiwan/european-union-and-taiwan_en?s=242

Vă mulțumim.

Cătălin Teniță, deputat de București, membru al Partidului REPER
+4 0723 199 611

MediaKit Cătălin Tenită – fotografii pentru ilustrarea materialelor de presă