Harta secțiilor de votare din străinătate pentru alegerile europarlamentare:

CMF: 41240013

Întrebări frecvente:

Nu. La secțiile de votare organizate în străinătate puteți vota în data de 9 iunie 2024 doar pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European. Nu puteți să votați pentru primari, președinți de consilii județene și alți aleși locali.

Orice cetățean român aflat în străinătate, care are domiciliul sau reședința în străinătate sau care se află ocazional în străinătate, are vârsta de 18 ani împliniți până în ziua alegerilor inclusiv, nu are drepturile electorale interzise prin hotărâre judecătorească definitivă și care nu s-a înscris în listele electorale ale unui stat membru UE, altul decât România, poate vota la secțiile de votare din străinătate.

  • cartea de identitate, cartea de identitate provizorie
  • cartea electronică de identitate
  • buletinul de identitate
  • paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic
  • paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic
  • paşaportul simplu, paşaportul simplu temporar
  • paşaportul simplu electronic
  • în cazul elevilor din şcolile militare, carnetul de serviciu militar

Asigurați-vă că aveți acte de identitate valabile în ziua alegerilor!

Da, puteți vota, pe baza unui document de identitate românesc valabil. Vă puteți
exercita votul la oricare dintre secțiile de votare organizate în străinătate.

Da, puteți vota la secțiile de votare organizate în statul în care vă aflaţi în ziua votului, altul decât cel în care aveți domiciliul sau reședința în străinătate, prezentând un act de identitate românesc valabil.

Da, puteți vota fie la secția la care sunteți arondat conform adresei de domiciliu din cartea de identitate, fie la oricare altă secție dacă nu vă aflați în localitatea de domiciliu, urmând să fiți înscris în listele electorale suplimentare.

Da, puteți vota, numai după ce dați o declarație că nu v-ați exercitat dreptul de vot la același scrutin pentru membrii în Parlamentul European din statul membru în ale cărui liste electorale sunteți înscris.

Nu. Potrivit prevederilor legale, la alegerile pentru Parlamentul European din 9 iunie 2024 nu se poate vota prin corespondență.

Votarea în străinătate se desfășoară pe durata unei singure zile: duminică, 9 iunie 2024. Votarea începe la ora 7.00 (ora locală) și durează până la ora 22.00 (ora locală), când președintele biroului electoral al secției declară votarea încheiată.

Îți sună cunoscut că alegerile sunt câștigate de cine numără voturile?

În 2024, România va trece prin 4 rânduri de alegeri, pentru ca românii să decidă direcția următorilor 4 ani sau poate chiar să influențeze soarta țării pentru o perioadă lungă de timp de acum încolo. De aceea, fiind un an atât de important pentru noi toți, avem nevoie mai mult ca oricând ca alegerile să se desfășoare corect, iar vocea cetățenilor să fie ascultată. Așa că, devino și tu delegat REPER să apărăm împreună votul în alegerile ce urmează!

Înscrie-te ca delegat