Dragoș Pîslaru

Eurodeputat și copreședinte REPER.

Este de profesie economist. Are un doctorat în economie la Institutul Național de Cercetări Economice (INCE) al Academiei Române, un masterat în Relații Internaționale obținut la London School of Economics din Marea Britanie și o licență în Economie Mondială la Academia de Studii Economice – Relații Economice Internaționale.

A înființat și condus pe rând think-tank-ul Grupul de Economie Aplicată (2004-2007), iar mai apoi, GEA Strategy & Consulting (2007-2015), ca director executiv și respectiv manager general. Ca antreprenor, a construit una dintre cele mai bune echipe românești de consultanță strategică pentru dezvoltare, realizând proiecte pentru organizații internaționale, administrația publică centrală și locală și pentru sectorul privat.

A fost consilier de stat pe probleme economice al prim-ministrului și mai apoi ministru al Muncii și solidarității sociale în 2016 în guvernul condus de Dacian Cioloș.

În Parlamentul European este președinte al Comisiei pentru Muncă și Afaceri Social și membru în Comisia pentru Afaceri Economice și Monetare (ECON) și subcomisia de Fiscalitate (FISC), unde a fost co-raportor al Parlamentului European pentru Mecanismul de Redresare și Reziliență (MRR), cel mai ambițios program de redresare al Uniunii Europene.

În prezent este raportor al Parlamentului pe RePower EU, un plan ambițios de finanțare pentru ieșirea din criza energetică și dependența de gaz rusesc și conduce negocierile pentru dosare cheie pentru viitorul europenilor, cum ar fi Regulamentul pentru Coordonarea Sistemelor de Securitate Socială (883), Regulamentul pentru prevenirea spălării banilor și finanțării organizațiilor teroriste (AML), Rezoluția pentru Venitul Minim European, Directiva pentru protejarea muncitorilor din platformele digitale sau Directiva pentru Transparență Salarială.

Conduce Grupul de Lucru al Parlamentului European pentru Monitorizarea Garanției Europene pentru Copii (grup pe care l-a fondat), coordonează Echipa de Lucru a Renew Europe pentru Tineret (Renew 4 Youth Task Force), este vice-președinte al intergrupurilor pentru drepturile copiilor și pentru persoanele cu dizabilități și este membru în grupul de lucru al Parlamentului European pentru Zona Euro.

A fost desemnat în 2020 drept cel mai influent europarlamentar pe probleme economice de către organizația independentă, VoteWatch.eu, iar în 2021 Euanalytix l-a numit al doilea cel mai bine conectat membru al PE din perspectiva capacității de a influența legislația europeană. În octombrie 2022, Dragoș Pîslaru a fost din nou desemnat, de către EUMatrix, drept unul dintre cei mai influenți membri ai Parlamentului European, de data aceasta în top 20.