Echipa REPER din Parlament a depus amendamente care elimină pensiile speciale pentru parlamentari și primari

Echipa REPER din Parlament a depus amendamente care elimină pensiile speciale pentru parlamentari și primari, Guvernul încercând săptămânile acestea să forțeze trecerea prin parlament a unui proiect care nu elimină, cu doar recalculează pensiile speciale.

Parlamentarii REPER au depus astăzi amendamentele care elimină pensiile speciale pentru parlamentari și primari.

Guvernul încearcă săptămânile acestea să forțeze trecerea prin parlament a unui proiect care nu elimină, cu doar recalculează pensiile speciale.

Ce am propus noi?

1. Eliminarea pensiilor speciale și trecerea lor în sistemul clasic, bazat pe contributivitate pentru profesiile care au primit astfel de pensii fără niciun motiv de-a lungul timpului, spre exemplu funcționarii publici parlamentari.

2. Majorarea vechimii necesare pentru pensionare cu stagiu complet, de la 25 la 35 de ani, calcularea pensiei în funcție de indemnizația brută din ultimii 5 ani, excluzând sporurile temporare, nu în funcție de venitul din ultima lună sau ultimul an, penalizarea prin scăderea pensiilor a celor care nu au stagiul complet de 35 de ani, nu doar în magistratură, ci și în alte profesii;

3. Eliminarea posibilității de a beneficia de pensie specială fără stagiu complet pentru Președintele ÎCCJ, Procurorul General, Procurorii Șefi DNA/DIICOT și membrii CSM, precum și indexarea pensiilor în plată exclusiv cu rata inflației.

Ca măsură suplimentară, parlamentarii REPER au depus un proiect pentru eliminarea pensiilor speciale de care beneficiază aleșii – parlamentarii, primarii și președinții de Consilii Județene.

În același timp, rămân aproape 150.000 de pensionari din M.A.I., Servicii și M. Ap. N. cu pensii care nu sunt bazate pe contributivitate, pentru care Guvernul trebuie să vină rapid cu un plan. În caz contrar, ne vom asuma tot noi, din opoziție, să propunem soluții.

Declarație de presă din Parlamentul României