Eurodeputatul REPER Alin Mituța a obținut o victorie importantă în Parlamentul European pentru digitalizarea serviciilor publice și private în UE.

Astăzi a avut loc votul final în Comisia pentru Industrie, Cercetare și Energie pe Regulamentul privind identitatea digitală europeană (eID), care va elimina atât cozile la ghișeuri cât și nevoia pentru faimoasele dosare cu șină.
“Identitatea digitală va însemna că, prin aplicația eID instalată pe telefon, ne vom afla la un click sau la un swipe distanță de servicii publice și private. Toate documentele noastre, de la adeverințe, certificate, autorizații până la documente de identitate, vor fi într-un portofel digital și protejate la cel mai înalt nivel. Mai mult, vom putea decide dacă și cu cine partajăm documentele și informațiile noastre direct din aplicație. Dacă autoritățile din România nu fac pași spre digitalizarea serviciilor publice atunci o facem noi, la nivel european.“ a declarat Alin Mituța, membru în comisia pentru industrie a Parlamentului European și coordonator din partea grupului politic Renew al acestui proiect legislativ.
La propunerea lui Alin Mituța, portofelul digital va conține și semnătura electronică gratuită pentru toți cetățenii europeni, ceea ce e un pas important înainte pentru a elimina procedura complexă și costul aferent semnăturii electronice.
Foarte important de știut – nimeni nu va fi obligat să folosească sau să dețină portofelul digital. Acesta este complet voluntar, așa încât cine va prefera să meargă fizic la ghișeu, va putea să o facă în continuare. În schimb, autoritățile din România vor trebui să pună la dispoziția doritorilor acest serviciu digital.
Urmează votul de confirmare în plenul Parlamentului European, după care Regulamentul intră în vigoare iar statele membre vor avea maxim 24 de luni pentru a pune la dispoziție noul sistem de identitate digitală.