Educația trebuie să devină cu adevărat prioritatea națională, nu doar în declarațiile ministrei Deca, ci și în fapte concrete
Partidul REPER solicită o anchetă guvernamentală imediată privind organizarea sesiunii de vară a bacalaureatului 2024.
Informațiile apărute în spațiul public indică posibile interferențe în procesul de elaborare a subiectelor de examen, punând sub semnul întrebării integritatea întregului proces educațional.
Simina Tulbure, deputată REPER și membră în Comisia pentru învățământ, declară:
„În cazul în care există și cele mai mici suspiciuni asupra unei intervenții politice în elaborarea subiectelor de examen, aceste informații pot periclita coerența, obiectivitatea și legitimitatea întregului demers. În ultimii doi ani, asistăm la o decredibilizare a evaluărilor standardizate și la o estompare a legitimității acestora în spațiul public, în tocmai din cauza acestei gestiuni deficitare a procesului de organizare a examenelor.
Solicităm un audit guvernamental asupra situației organizării examenului de bacalaureat, precum și un dialog național cu privire la reforma evaluărilor standardizate și o strategie de sprijin pentru elevii care susțin aceste examene”.
Ramona Strugariu, copreședinta REPER, adaugă:
„În timp ce programul «România Educată» al președintelui Iohannis pare să-și atingă obiectivele doar prin relaxarea standardelor, prin mutarea bornelor în timpul jocului – un fel de furt la cântarul educațional, unde «kilogramul» de cunoștințe devine doar 800 de grame – decidenții politici trebuie să știe că testele PISA rămân un barometru imparțial al performanței reale. Testele PISA nu mint și nu se pot schimba prin intervenție politică. Ele arată nivelul de competență cu care a fost abordată educația preuniversitară în ultimele decenii, de către cei care au fost la putere. Această situație amintește de pilda lui Cuza cu ocaua mică, doar că acum, cei afectați sunt elevii și viitorul țării”.
REPER propune un set comprehensiv de 10 soluții:
- Anchetă guvernamentală independentă asupra organizării bacalaureatului 2024
- Reformarea urgentă și transparentă a procesului de elaborare a subiectelor de examen
- Implementarea unor măsuri antifraudă avansate tehnologic
- Inițierea unui dialog național pentru reforma evaluărilor standardizate
- Dezvoltarea unor strategii de sprijin personalizat pentru elevii care susțin examenele naționale
- Revizuirea curriculei școlare pentru a reflecta mai bine nevoile actuale ale societății și economiei
- Investiții semnificative în formarea continuă a cadrelor didactice
- Crearea unui sistem de monitorizare independent pentru asigurarea calității în educație
- Dezvoltarea unei strategii naționale de digitalizare a educației
- Salarii competitive pentru profesori și introducerea unor criterii de bonificare pe baza rezultatelor, diferențiate în funcție de parametrii socio-economici ai localităților unde activează.
Partidul REPER consideră că este imperativ să fie restabilită încrederea în sistemul educațional românesc, care să ofere șanse reale și echitabile tuturor elevilor. Educația trebuie să devină cu adevărat prioritatea națională, nu doar în declarațiile ministrei Deca, ci și în fapte concrete.