Guvernul întârzie de 14 luni programele europene de ajutor pentru copiii români. REPER lansează campania ”România copiilor”

Comunicat al Partidului REPER de “Ziua copilului”

Dragoș Pîslaru: “Guvernul întârzie de 14 luni programele europene de ajutor pentru copiii români. Ministra Gabriela Firea, trebuie demisă urgent de la Ministerul Familiei”

Partidul REPER cere liderilor coaliției să o demită pe ministra Gabriela Firea pentru că din incompetență și indolență întârzie deja de mai mult de un an o șansă la un trai decent pentru copiii români în situație vulnerabilă. “Uniunea Europeană a adoptat încă din 2021 Garanția pentru copii, dar România nu a depus nici planul de acțiuni la 14 luni după termenul limită! Este un scandal și o amânare nejustificată a unor șanse la un trai decent și la servicii gratuite pentru peste 1.4 milioane de copiii care trăiesc în medii vulnerabile sau în risc social. Le cer liderilor coaliției PSD-PNL să o demită pe Gabriela Firea, Coordonator Național al Garanției, pentru că nu a fost în stare să adopte planul de acțiuni care poate scoate copiii României din sărăcie “, spune Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER.

Pentru că această întârziere este nepermisă, europarlamentarii Partidului REPER lansează campania de interes național “România Copiilor” (www.romaniacopiilor.ro) pentru a conștientiza șansele imense irosite de actuala administrație și a pune presiune pe guvern să nu mai piardă timpul și să reteze termene importante care întârzie investiția a 3.9 miliarde de euro în ajutorul acordat copiilor prin PNRR și Fondul Social European+.  Proiectul este deschis societății civile, administrației publice, sectorului privat și celorlalte forțe politice proeuropene, pentru implementarea Garanției pentru Copii. 

Garanția pentru copii este un program european care se concentrează pe furnizarea de sprijin pentru copiii care se confruntă cu cele mai mari dificultăți, cum ar fi copiii din familii cu venituri reduse, copiii cu dizabilități și copiii aflați în grija instituțiilor. Scopul programului este de a reduce riscul de sărăcie și excluziune socială a copiilor, prin acces la educație, acces la servicii de sănătate, acces la nutriție corespunzătoare și locuire decentă.