Inițiativa „Zero Toleranță Pentru Hărțuirea Sexuală în Școli și Universități” merge la promulgare! Cătălin Teniță: Trebuie să facem o societate mai bună pentru mamele noastre, fiicele noastre, surorile noastre, soțiile și partenerele noastre.

Inițiativa legislativă propus de Cătălin Teniță, deputat al Partidului REPER, care cere tratament penal pentru hărțuirea sexuală în mediul școlar și universitar, inițiat în mod transpartinic alături de Diana Morar (PNL), Maya Teodoroiu (PSD) și de Oana Murariu (USR), a fost votat în unanimitate de plenul Camerei Deputaților și merge le promulgare.

„A fost un efort transpartinic cu rezultate extraordinare. Toate partidele au arătat astăzi că se poate lucra la comun pentru interesul cetățenilor României. Vreau să le mulțumesc în primul și primul rând organizațiilor neguvernamentale și cu precădere Centrului FILIA care a tras repetate semnale de alarmă cu privire la fenomenul hărțuirii sexuale în rândul copiilor și tinerilor, în școli și universități, în perioada lor de educare și formare, când sunt cei mai vulnerabili. Acest rezultat nu ar fi fost posibil fără munca și eforturile lor de documentare, conștientizare și de susținere a demersului legislativ.

Le mulțumesc mult și colegelor mele deputate doamnele Diana Morar, Maya Teodoroiu și Oana Murariu pentru munca pe care au depus-o, precum și doamnei Alina Gorghiu ministra Justiției, domnului Cristian Țâgârlaș președintele Comisiei Juridice a Senatului, precum și doamnei Laura Vicol, președinta Comisiei Juridice a Camerei Deputaților.

Copiii și tinerii români trebuie să considere mediul academic unul sigur, protejat și educativ, nu unul în care teama e mai mare ca dorința de învățare”, a declarat Cătălin Teniță, inițiator, deputat REPER de București.

Potrivit Codului Penal, hărțuirea sexuală a fost restricționată la situațiile în care există o „relație de muncă sau similară” între victimă și agresor. Acest lucru înseamnă că, până acum, hărțuirea sexuală în mediul școlar sau universitar nu putea fi sancționată conform legii penale. Proiectul de lege a schimbat acest lucru, reglementând expres în Articolul 299 – Folosirea abuzivă a funcție în scop sexual, situația când fapta de hărțuire sexuală are loc în mediul școlar și universitar. Un aspect foarte important este acela că fapta de a cere sau obține favoruri sexuale în mediul școlar și academic poate fi considerată infracțiune chiar și dacă se întâmplă o singură dată, fără a fi necesară repetarea acestei acțiuni – condiție inerentă infracțiunilor de obicei (hărțuirea sexuală este o infracțiune de obicei).

Pentru informații suplimentare,
Cătălin Teniță, deputat REPER +40 723 199 611
Andreea Leonte, consilieră parlamentară +40 785 495 142