Oana Cambera

Avocat, antreprenor, voluntar, mamă, politician din 2018, deputat din 2020. În Parlamentul României reprezintă județul Ilfov și este membru în Comisia pentru administrație publică și administrarea teritoriului și în Comisia pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi din Camera Deputaților. Temele principale de activitate sunt calitatea vieții în localități, cu focus pe amenajare teritorială și dezvoltare durabilă și drepturile femeilor.

Unul din cele mai importante proiecte, inițiat împreună cu senatorul Dragoș Popescu, privește calitatea aerului, un domeniu în care România are proceduri de infringement și își îmbolnăvește în fiecare zi cetățenii ce trăiesc lângă marile aglomerări urbane. Proiectul a fost adoptat de Senat și se află acum la Camera Deputaților.

Un alt proiect, privind drepturile femeilor, a fost promulgat și a devenit lege. Legea are drept obiect acordarea de sprijin femeilor afectate de violența domestică, respectiv includerea în categoria beneficiarilor de locuințe de necesitate și sociale.

Proiectele pe care Oana Cambera își concentrează atenția în 2022-2023 privesc în principal reședința temporară și domiciliul, pădurile periurbane, dreptul la avort, reglementările pentru mamele ce exercită profesii liberale, reglementări suplimentare în sprijinul victimelor violenței domestice dar și aspecte ce țin de administrația publică.

„Am avut profesii liberale care m-au format pentru a-mi asuma responsabilitatea proiectelor începute și rezultatele, fără a aștepta să se facă. Am făcut greșeli și am învățat din ele.

Am trecut de la a vorbi mult la a asculta mai mult oamenii, luând de la fiecare ce are mai bun de oferit. Sunt convinsă că România se poate moderniza doar pe măsură ce mai mulți oameni vor „face activ” politică și vor trece la masa deciziilor în administrația locală, județeană, națională. Incluziune, încurajarea potențialului diferit pe care îl are fiecare, deschidere și consultare. Aceste principii fac parte din viziunea pe care o am asupra politicii și pe care am ales să o pun la bazele unui nou partid, REPER. Îmi doresc să construiesc o formațiune europeană, deschisă, echilibrată dar care să aibă curajul de a aborda teme lăsate la urmă pe agenda altor partide, precum drepturile femeilor, eliminarea discriminării de orice tip, susținerea statului laic.

România are nevoie, pentru a evolua, de eliminarea unor percepții, etichete, clivaje din societate. Avem nevoie mai mult să ne înțelegem și să ne acceptăm. Doar atunci vom elimina frica de ceea ce unora li se pare „diferit”, doar atunci vom înțelege că elemente de tradiție pot coabita cu idei progresiste asupra drepturile omului.”