Partidul REPER atrage atenția că PSD a pus capcane care fac din proiectul de eliminare a pensiilor speciale unul neconstituțional

REPER arată că eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, în forma propusă de către PSD, este în fapt o farsă. Proiectul propus de PSD care va fi votat în această săptămână este menit să păcălească atât cetățenii, cât și Comisia Europeană, care a condiționat acordarea următoarei tranșe din PNRR de aprobarea acestuia. Folosind modelul testat în 2021, parlamentarii PSD au propus un proiect care include mai multe motive de neconstituționalitate, fapt ce va genera intervenția Curții Constituționale și revenirea la situația anterioară.

“În primul rând, PSD a folosit o procedură accelerată, dezbaterea proiectului nefiind anunțată public, fie pe site-ul Parlamentului, fie în orice alt mod. Totul s-a făcut pe repede înainte și în secret. Este exact motivul pentru care Curtea Constituțională a declarat și în 2021 tentativa PSD de eliminare a pensiilor parlamentarilor ca fiind neconstituțională. Dacă doreau cu adevărat să elimine pensiile speciale ale parlamentarilor, PSD putea dezbate proiectul depus de REPER cu câteva luni în urmă, având același scop.

În al doilea rând, proiectul PSD prevede pur și simplu eliminarea oricăror reglementări privind pensiile parlamentarilor, fără să prevadă nimic despre ce se va întâmpla cu parlamentarii care au ieșit deja la pensie și încasează pensie. Sunt elemente lăsate nereglementate cu rea-credință, tocmai pentru a exista motive de declarare a legii drept neconstituțională. Tot ce face acum PSD este praf în ochi” a declarat Andrei Lupu, colider al parlamentarilor REPER și avocat.

Parlamentarii REPER au propus o serie de amendamente în scopul corectării capcanelor juridice din proiectul PSD și fac un apel la toți membrii Parlamentului să dea dovadă de voință reală de a renunța la pensii, votând pentru o formă constituțională a legii.