Partidul REPER propune 10 măsuri urgente pentru guvernul Ciolacu

Marcel Ciolacu, prim-ministru desemnat, trebuie să oprească circul prin care alimentează curentul extremist și neîncrederea oamenilor față de politicieni și să introducă de îndată adevăratele priorități ale României în discursul public în locul negocierii pe funcții și sinecuri.

Partidul REPER arată ce discuții ar trebui să aibă azi PSD și PNL cînd cele două partide sunt azi în febra împărțirii ministerelor în loc să lucreze la un adevărat program de guvernare.

Iată prioritățile României în viziunea Partidului REPER:

  1. Deblocarea PNRR/ RePowerEU

Implementarea de urgență a investițiilor și reformelor asumate în PNRR pentru a evita pierderea iminentă a miliarde de euro din fondurilor europene. Pe partea de reforme, Guvernul trebuie să adopte trecerea pe principiul contributivității a pensiilor speciale și o revizuire a sistemului de pensii în general, pentru a-l curăța de excepții, privilegii și inechitate. Similar, trebuie, să implementeze legea decarbonizării și legea avertizorilor de integritate, precum și reforma ANAF și a administrației publice, în acord cu angajamentele din PNRR. Pe partea de investiții, Guvernul trebuie să înlocuiască urgent investițiile pe care le-a ratat prin nedemararea în timp util și să se apuce serios de implementare. Iar pe RePowerEU, Guvernul trebuie să lase deoparte proiectele fanteziste dedicate clienților politici și să investească în prosumatori, eficiență energetică și renovarea profundă a fondului locuit, sprijinind mai ales gospodăriile și micii antreprenori.

  1. Educația

„România educată” a ieșit în stradă în primul rând pentru că legile educației şi planurile – cadru reprezintă un eşec major şi o contrareformă. Preşedintele Iohannis are obligația de a explica acest eşec iar Guvernul de a găsi soluții durabile pentru a nu se mai ajunge, în viitorul apropiat, la întreruperea cursurilor și amânarea examenelor.

  1. Sănătatea

Sistemul sanitar stă pe un butoi de pulbere, care este pe cale și el să explodeze; spitalele au un deficit de medici și asistenți, ceea ce face ca multe să fie în pericol iminent de a nu mai putea presta serviciile de bază. Ministrul Rafila trebuie să plece, iar Guvernul trebuie să remedieze urgent problema lipsei personalului, modificând Ordonanța 34/2023 în așa fel încât să permită angajarea de medici și asistenți în spitalele care au nevoie.

  1. Deficitul

Cheltuielile statului au explodat, România având un deficit record care pune finanțele statului în pericol; Guvernul trebuie să taie urgent cheltuielile inutile, precum: reforma pensiilor speciale și trecerea pe principiul contributivității, reducerea drastică a subvențiilor acordate partidelor, reducerea numărului de secretari de stat de la 200 la maxim 50, desființarea sau comasarea unor ministere, agenții sau autorități inutile.

  1. Aderarea la Schengen

România are o singură fereastră de oportunitate pentru a adera la spațiul Schengen, acesta fiind Consiliul Justiție și Afaceri Interne din toamnă. Pentru a pregăti o decizie pozitivă, Guvernul și Președinția trebuie să organizeze la București un „Summit Schengen” pentru deblocarea deciziei, la care să invite Bulgaria, Austria, Olanda, președinția Consiliului și președinta Comisiei Europene, în vederea găsirii soluțiilor politice și tehnice. În pregătirea Summit-ului, Guvernul și Președinția trebuie să facă un tur al capitalelor europene pentru a obține sprijinul ferm.

5 priorități până în 2024

  1. Convenție Națională

România e la răscruce. Tensiunile sociale sunt fără precedent, mișcările anti-europene pun în pericol parcursul european al României, iar clasa politică nu are răspunsuri. În perspectiva anului electoral 2024, care va stabili viitorul României pentru următorii ani, este absolut necesară întoarcerea către oameni, prin organizarea unei Convenții Naționale în decembrie 2023 care să includă reprezentanți ai partidelor politice, ai autorităților locale, ai cetățenilor, ai societății civile, patronatelor, sindicatelor, tinerilor, persoanelor cu dizabilități și a tuturor grupurilor din societate, care să dezbată despre direcția în care vrem să îndreptăm România.

Este nevoie de un dialog urmat de un parteneriat structurat pe care statul să-l realizeze astfel cu organizațiile neguvernamentale și antreprenoriale care au deja rezultate remarcabile în domenii cheie.

  1. Reforma administrativă și teritorială

Statul român este disfuncțional, cangrenat de nepotism, corupție și incompetență. Acest lucru face că nicio reformă să nu poată fi realizată efectiv. De aceea, este nevoie ca Guvernul să-și asume un audit general al administrației publice și punerea sistemului administrativ pe noi baze de competență și merit, prin scoaterea la concurs a tuturor funcțiilor de conducere din administrația publică centrală și locală.

De asemenea, structura administrativ-teritorială a României este depășită, cu peste 80% din localități aflate în faliment. De aceea, Guvernul trebuie să lanseze o reflecție privind reforma administrativ-teritorială care să includă crearea de regiuni, comasarea sau desființarea administrațiilor locale care nu se pot autoîntreține, concomitent cu un proces de digitalizare accelerată a serviciilor administrative.

  1. Programul Prosumatorul român

Criza energetică ne-a arătat deja că avem nevoie de investiții masive în eficiența energetică a clădirilor și în independența energetică a locuințelor. De aceea, Guvernul trebuie să lanseze programul „Prosumatorul român”, finanțat inițial prin RepowerEU. Programul ar urma să cofinanțeze proiecte de microinvestiții în autoproducție la nivel micro (gospodării și IMM-uri) și să acorde asistență tehnică îndeosebi pentru instalarea de panouri fotovoltaice, colectoare termale solare, pompe de căldură etc. În acest fel, cetățenii nu vor mai fi prizonierii deciziilor sau lipsei de decizie a statului român și nici la mâna unor factori externi pe care nu îi pot controla, ci se vor transforma în actori activi (care produc pentru uz propriu, iar excesul de electricitate îl dau în rețea);

  1. Investiții masive în inovație și lanțuri valorice cu valoarea adăugată ridicată

Economia României trebuie să treacă de la una low-cost, care oferă salarii mici și produse cu valoare adăugată scăzută, la una complexă, cu salarii mai ridicate și care produce bunuri și servicii conectate la lanțurile valorice europene și globale. De aceea, guvernul trebuie să investească în antreprenoriat și inovație, inclusiv prin crearea unui program multianual de cel puțin 10 miliarde de euro pentru dezvoltare antreprenorială, în principal din fonduri europene, permanentizarea sprijinului pentru start-up-uri și scale-up-uri printr-un fond național multianual.

  1. Investiții în copii și tineri

România are cei mai mulți copii în risc de sărăcie și unii dintre cei mai mulți tineri din Europa la marginea societății. Copiii și tinerii sunt viitorul și, de aceea, Guvernul trebuie să-și asume ca prioritate, pe de o parte, implementarea fără întârziere a Garanției pentru copii, pentru a scoate 500 000 de copii din sărăcie și, pe de altă parte, implementarea programului „Masă caldă în școli” pentru toți copiii aflați în vulnerabilitate. De asemenea, Guvernul trebuie să lanseze un program național pentru crearea de locuri de muncă pentru tineri, folosind inclusiv fondurile europene din Garanția pentru Tineret.