Partidul REPER: STOP Suprataxarea! - Propunerile Guvernului PSD-PNL de creștere a taxelor și impozitelor vor cauza instabilitate economică

Propunerile Guvernului Ciolacu de creștere a taxelor și impozitelor pentru a acoperi gaura bugetară făcută tot de PSD și PNL vor cauza instabilitate economică și vor lovi în micii antreprenori cinstiți și persoanele fizice.

Premierul Ciolacu trebuie să reconsidere imediat modificările fiscale grăbite și să caute banii pentru echilibrarea bugetului de stat prin reducerea cheltuielilor inutile, desființarea și comasarea de ministere – cum ar fi comasarea Ministerului Familiei cu cel al Muncii – eliminarea pensiilor speciale ale primarilor și ale altor funcționari și reducerea finanțării pentru partide politice printre altele.

Când statul vine peste noapte și dublează tva-ul sau reduce veniturile nete ale unor contribuabili, precum ale celor din agricultură sau din construcții, dar refuză vehement să elimine beneficiile și privilegiile speciale ale unor angajați din sectorul public, statul arată că îi pasă mai mult de supraviețuirea sa ca entitate birocratică,decât de prosperitatea și calitatea vieții cetățenilor.

”Eliminarea facilităților fiscale pentru anumite industrii poate să aducă echitate în sistemul fiscal cu condiția existenței predictibilității fiscale. Marcel Ciolacu ignoră acest lucru și vrea să anunțe astfel de măsuri cu doar câteva luni înainte să le aplice. Un guvern responsabil anunță astfel de modificări cu cel puțin 1 an înainte astfel încât antreprenorii din domeniile vizate, angajații lor, dar și consumatorii, să nu fie afectați subit.

Impredictibilitatea fiscală afectează și deciziile cu privire la investiții, ceea ce duce la amânarea sau chiar anularea acestor investiții, cu toate că ele ar aduce o creștere economică și ar genera venituri bugetare suplimentare pentru stat”, spune Dragoș Pîslaru, corpreședinte al Partidului REPER.

REPER atrage atenția că în ceea ce privește eliminarea cotei de TVA de 5%, filozofia europeană asupra acestei cote super reduse este de a sprijini servicii esențiale pentru dezvoltarea societății (cum ar fi, de pildă, manualele școlare sau accesul la cultură) și de a oferi sprijin categoriilor vulnerabile (cum ar fi alimentele de bază). Eliminarea acestei cote contravine, deci, principiilor fundamentale ale Uniunii Europene referitoare la solidaritatea socială, și nu poate fi nicidecum justificată de faptul că Guvernul nu este eficient în colectarea taxelor.
Printre măsurile de suprataxare vehiculate este și taxarea diferențiată pe praguri a cifrei de afaceri. Aceasta va lovi, de fapt, în micii antreprenori cinstiți, în timp ce actorii economici care au obișnuința optimizărilor fiscale vor apela, cel mai probabil, la împărțirea cifrei de afaceri între două companii pentru a evita impactul fiscal.

La fel, dublarea impozitului pe dividende de la 5 la 10% într-un singur an, taxarea muncii independente (PFA, drepturi de autor) ca și cum ar fi muncă dependentă, fără a ține cont de riscurile pe care și le asumă antreprenorii solo (soloprenorii), reducerea la un sfert a pragului pentru încadrarea ca microintreprindere fără un minim de predictibilitate (obligația asumată în PNRR avea ca termen finalul lui 2024), sunt măsuri care vor arunca în moarte clinică sute de mii de agenți economici independenți, precum și microintreprinderi.

”Creșterea accizelor la tutun și alcool ar fi măsuri bune dacă banii colectați ar fi folosiți pentru reducerea dependențelor și pentru acoperirea costurilor de tratament medical pentru persoanele care suferă de afecțiuni legate de aceste dependențe. Însă Marcel Ciolacu va folosi acești bani pentru a acoperi gaura bugetară facută de coaliția din care face parte iar așa că măsurile de acompaniere pentru cei care sunt dependenți nu vor exista. Este o măsură luată în panică de șeful PSD care după ce a golit visteria statului acum vrea să o acopere în grabă cu consecințe care nu-l interesează”, spune Cătălin Teniță, deputat de București al Partidului REPER.

REPER mai atrage atenția că majorarea recentă a salariului minim nu trebuie să fie însoțită de creșteri semnificative ale taxelor și impozitelor pentru că în acest fel măsura poate avea efectul invers, conducând la o scădere a numărului de locuri de muncă disponibile, creșterea ratei de șomaj și diminuarea consumului. Este un efect de domino care poate duce, în cele din urmă, la o încetinire a creșterii economice.

REPER urgentează Guvernul PSD-PNL să reconsidere aceste propuneri. Avem nevoie de o abordare pragmatică și bazată pe date în ceea ce privește politica economică, care să aibă în vedere creșterea competitivității și a atractivității pentru investiții.

Asta înseamnă, pe scurt, încurajarea inițiativei private și a inovării în economie, predictibilitate fiscală, transparență și echitate pentru toți actorii economici.

Posibile soluții pentru echilibrarea bugetului de stat pot include desființarea și comasarea de ministere, eliminarea pensiilor speciale ale primarilor și ale altor funcționari, sau reducerea finanțării pentru partide politice. În plus, se pot lua în considerare măsuri structurale pe termen mediu, cum ar fi comasarea administrativă pentru unitățile administrativ-teritoriale aflate în situații financiare precare sau măsuri de digitalizare a administrației publice, în special ANAF (Agenția Națională de Administrare Fiscală), pentru a spori eficiența și transparența în colectarea și gestionarea veniturilor publice. Doar astfel se poate obține o administrare fiscală eficientă și o utilizare responsabilă a resurselor publice.

REPER este gata să participe la orice discuție constructivă cu privire la aceste subiecte și să contribuie la elaborarea unui plan de măsuri fiscale echitabile și eficiente.