Propunere legislativă: Scăderea la 5% a TVA pentru produsele alimentare de bază

Alin Prunean, deputat al partidului REPER, a depus azi o inițiativă legislativă privind scăderea TVA de la 9% la 5% pentru produsele alimentare de bază (făină, cane, lapte și produse lactate, ouă, pește, legume și fructe).

”Este o inițiativă care poate produce efecte imediate în piață și care vine în sprijinul celor mai vulnerabile categorii sociale. Am văzut că azi Guvernul a ieșit în consultare publică cu Ordonanța de Urgență cu măsuri de combatere a creșterii excesive a prețurilor la unele produse agricole și alimentare însă această OUG este o fantezie. Nu va genera efecte benefice pentru consumatori dar va pune presiune pe procesatori. Cu toate că premierul Ciolacu s-a “jurat” că OUG nu se va atinge de adaosul comercial al procesatorilor, pare că a uitat și acum vine să legifereze și acest aspect, impunându-le acestora un adaos comercial maximal de 20%. Este, în schimb, mult mai generos cu „prietenii” săi din sectorul de retail și limitează la 20% adaosul comercial al acestora, la care se mai adaugă cheltuielile directe și indirecte ale comerciantului. Povara rămâne, până la urmă, tot pe cei care produc hrană, iar favorizați vor fi comercianții”, explică deputatul Alin Prunean necesitatea acestei inițiative.

Implementarea cotei reduse de TVA de 5% pentru alimentele de bază ar duce la o scădere a prețurilor acestora în magazine. Persoanele cu venituri mici, care cheltuiesc o proporție mai mare din venitul lor pe alimente, ar beneficia direct de această măsură. Reducerea prețurilor ar putea contribui la creșterea puterii de cumpărare a populației și ar face alimentele de bază mai accesibile pentru toți consumatorii. Totodată, măsura propusă ajută la reducerea impactului inflației asupra persoanelor cu venituri mici.