Ramona Strugariu

Deputată europeană și copreședintă REPER

Ramona Strugariu este deputată europeană din iulie 2019. Înainte de a-și prelua mandatul, s-a implicat în numeroase activități de voluntariat în țară și în străinătate, a fost manager de proiect în cadrul unui program pilot al Ministerului Justiției din România cu Direcția de probațiune din Elveția și consilier juridic la Fundația pentru Promovarea Sancțiunilor Comunitare. Ulterior, a fost șefa de cabinet și consilierul unui eurodeputat român la Bruxelles.

Este licențiată în drept a Universității Al. I. Cuza din Iași și absolventă a unui program de masterat în drept european la aceeași universitate. Ramona a urmat, de asemenea, cursuri în cadrul unui program de masterat în Management și Administrarea Afacerilor la Vrije Universiteit – Bruxelles.

În Parlamentul European, Ramona Strugariu este vicepreședintă a Delegației la Comisia Parlamentară de Asociere UE-Republica Moldova (D-MD), membră a Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE), membră a Delegației la Adunarea Parlamentară Euronest (DEPA), membră a Comisiei pentru control bugetar (CONT), membră a Comisiei pentru petiții (PETI) și membră a Delegației la Comisia parlamentară mixtă UE-Turcia (D-TR). Face parte totodată din Comitetul director al Intergrupului pentru Anticorupție și din Grupul de lucru pentru libertatea presei.

Ramona Strugariu este responsabilă pentru o serie importantă de subiecte privind libertatea presei, justiția și statul de drept.

Ea a ocupat în 2020 locul al doilea într-un clasament al tuturor deputaților din Parlamentul European, la numărul de amendamente şi propuneri formulate la diverse rapoarte, conform unor evaluări independente ale organizații care monitorizează activitatea instituțiilor europene. În acelaşi timp, conform unei analize a VoteWatch Europe, una dintre cele mai cunoscute organizații care monitorizează activitatea deputaților europeni, ea se află în top 10 al celor mai influenți deputați europeni în ceea ce priveşte networking-ul şi capacitatea de a construi punți de susținere a proiectelor politice. În 2021 a fost declarată cel mai bine conectat europarlamentar din cadrul Comisiei pentru control bugetar (CONT), subliniindu-se într-o analiză independentă capacitatea sa de a stabili parteneriate politice pentru susținerea legislației europene atât cu colegi din Renew Europe, cât și din celelalte grupuri politice.

„Am intrat în politică din dorința de a pune umărul la schimbarea în bine a României, de a rămâne deschisă către societate și mediul de afaceri, de a apleca urechea spre nevoile cetățenilor, de a-i asculta și veni cu soluții la problemele lor. Am găsit sprijin pentru toate acestea în REPER, alături de colegi care își doresc același lucru – un viitor orientat spre încredere, bunăstare și respect, un viitor al oamenilor, nu al intereselor clientelare. REPER reprezintă pentru mine un nou început, cu lecții învățate, cu mai multă maturitate și fără orgolii care ar putea ține pe loc în vreun fel dezvoltarea României. Vă aşteptăm să construim împreună acest proiect, pentru că există soluții, există repere, există șansa unei Românii europene mai bune, mai prospere, mai conectată la cetățeni și la nevoile lor.”