REPER cere Ministerului Sănătății să răspundă în fața Parlamentului

REPER îi cere Ministrului Sănătății să răspundă în fața Parlamentului cu privire la modul în care a dispus componența corpului de control și să solicite controale la secțiile ATI în toate spitalele județene din țară.
Partidul Reînnoim Proiectul European al României (REPER) a cerut pe cale de control parlamentar, luni, ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, să clarifice alegerea Corpului de Control care a investigat acuzațiile de la Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Pantelimon” și să efectueze controale în secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă din toate spitalele județene. Aceste cereri vin în contextul unor acuzații grave legate de moartea pacienților și de posibile practici necorespunzătoare în cadrul spitalului Pantelimon. REPER subliniază importanța implicării medicilor specializați în aceste controale și consultarea acestora pentru eventuale modificări de procedură sau legislative, pentru a se întări încrederea în sistemul public de sănătate.
„Ministrul Alexandru Rafila are datoria de a explica contextul alegerii componenței Corpului de Control trimis la Spitalul «Sf. Pantelimon» din București, deoarece acolo nu era doar un potențial conflict de muncă, ci și acuzații foarte grave referitoare la practicile medicilor. De ce nu s-a luat în calcul includerea în Corpul de Control a unor medici doar el poate lămuri. Rafila trebuia demult să plece de la minister, însă chiar dacă se va produce această demisie, avem datoria de a analiza prin control parlamentar deciziile luate, astfel încât cazuri similare să nu mai existe pe viitor, indiferent cine va fi ministru” a declarat deputata Oana Cambera.
De asemenea, REPER a solicitat prin interpelarea parlamentară formulată de deputata Oana Cambera informații despre posibilele controale dispuse în secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI) din spitalele județene ale țării, întrebând dacă astfel de acțiuni au fost deja inițiate. În cazul în care controalele nu au fost efectuate, formațiunea politică a cerut ca acestea să fie organizate de un Corp de Control care să includă și medici specializați. În final, organizația a subliniat importanța ca rapoartele de control să conțină și recomandările emise de Comisia de Anestezie și Terapie Intensivă.
„Sănătatea este un domeniu de siguranță națională, iar încrederea în sistemul public medical a scăzut în ultimii doi ani prin multiplele incidente grave la care Ministrul Rafila asistă ca un spectator. REPER consideră prioritar asigurarea atât a serviciilor publice de sănătate în bune condiții cât și sprijinirea cadrelor medicale pentru a-și exercita profesia, cu încurajarea implicării specialiștilor și a avertizorilor de integritate. Dacă nu s-a efectuat un control la nivelul secțiilor ATI din țară, se impune cât mai curând o astfel de acțiune. În componența Corpului de Control trebuie să existe medici, iar verificările să țină cont de recomandările emise de profesioniști în ATI”, declară Ramona Strugariu, copreședintă REPER.
Doi medici de la Spitalul Sfântul Pantelimon din București au fost reținuți, saptămâna trecută, sub acuzația de tentativă de omor calificat și omor calificat, fiind suspectați că au provocat moartea unui pacient prin reducerea intenționată a dozei de noradrenalină. În același dosar, a mai fost reținută și o asistentă medicală pentru mărturie mincinoasă. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că membrii Corpului de Control al Ministerului Sănătății sunt în principal economiști și juriști, care pot verifica doar aspectele administrative, fără a avea competența de a investiga probleme medicale complexe. Acesta a explicat că acest lucru a fost motivul pentru care Corpul de Control nu a descoperit problemele de la Spitalul „Sfântul Pantelimon”.