REPER îi cere ministrului de Interne Cătălin Predoiu să prezinte Parlamentului și opiniei publice rapoarte detaliate după tragedia din 2 Mai

După tragedia din 2 Mai Partidul REPER îi cere ministrului de Interne Cătălin Predoiu ca dincolo de trimiterea corpului de control pentru a ancheta circumstanțele prin care două controale ale polițiștilor nu l-au oprit pe tânărul teribilist, să prezinte public și în Parlamentul României rapoarte detaliate pe următoarele aspecte:

– raport pe dotările poliției rutiere cu teste de depistare a alcoolului și drogurilor.
– raport pe dosarele aflate în lucru la BCCO pe trafic de droguri (câte rețele sunt în lucru, unde, și în ce stadiu sunt anchetele.

“E foarte bine că ministrul de interne a trimis Corpul de Control la Constanța. Dar erorile în lanț comise de poliție, așa cum încep ele să iasă la iveală, nu se vor rezolva doar cu o anchetă internă. Ni se spune ca persoana în cauză avea antecedente în consumul de droguri, iertat de instanță în 2022, și că în seara accidentului a fost prins din nou cu droguri în mașină. De asemenea, era în mod evident într-o stare care a ridicat suspiciuni și a justificat oprirea în trafic și conducerea la secția de poliție pentru control. Și cu toate acestea e lăsat să plece, la volan? Nu, domnule ministru Predoiu, Corpul de Control trebuie să vă răspundă la mai multe întrebări, care domină dezbaterea publică de mai mulți ani. Cocaina din Deltă, atentatul din Arad, avioanele cu țigări de contrabandă nedetectate de nimeni când trec frontiera, sunt multe probleme structurale pe care le-au acumulat structurile care ar trebui să ne păzească și să mențină ordinea publică. E necesară prezența dumneavoastră în Parlament, imediat ce se va relua sesiunea de toamnă, pentru a explica planul de ansamblu pentru a corecta erorile ce costă vieți omenești”, spune Dragoș Pîslaru, copreședinte al Partidului REPER.

De asemenea REPER atrage atenția că există un deficit de personal în Poliție, pornit din vremea Guvernului Ponta, când s-a dat liber la politica aberantă de pensionari anticipate. Însă faptul că ministrul Predoiu se plânge de acest lucru după ani buni de guvernări PSD – PNL este ipocrizie. E timpul ca cineva să răspundă cum facem corecțiile pe termen lung cu personalul disponibil.

“Falimentul statului român în politica de reducere a consumului și traficului de droguri se vede cu ocazia acestei tragedii. Avem două dimensiuni la fel de importante, pe care le ignorăm. Pe de o parte, pedepsele pentru traficanți trebuie să fie aspre şi combaterea criminalității organizate cu adevărat eficientă, cu autorități de aplicare a legii care să apere legea, nu să menajeze beizadele. Pe de altă parte, pedepsele fără măsuri de acompaniament pentru consumatori şi categorii vulnerabile, precum şi centre pentru tratarea adicțiilor, care țin de o politică solidă de sănătate publică, nu rezolvă nimic. Sunt Raportor permanent Renew Europe pentru droguri şi medicamente cu risc ridicat, și responsabilă pentru extinderea mandatului Agenției Europene pentru Droguri. La nivel european, trendul este să investim resurse în intervenții țintite pentru reducerea riscurilor pentru aceşti tineri, în colaborare cu ONG-urile de specialitate, în prevenție, conștientizare şi asistență pentru consumatorii de droguri. De ani de zile partidele care guvernează au băgat sub preș aceste probleme și prin votul pentru mărirea pedepselor consideră că au rezolvat problema. Este fals. Problema va creşte şi pierdem tot mai multe vieți de tineri pentru că ignorăm şi aplicarea legii, şi sănătatea publică”, spune Ramona Strugariu, copreședintă REPER.