REPER solicită Coaliției de Guvernare și Președintelui României clarificări pe legile siguranței naționale

Partidul REPER solicită Coaliției de Guvernare și Președintelui României să clarifice de îndată conținutul proiectelor de lege privind siguranța națională și procesul de dezbatere și adoptare pe care îl propun.

Un subiect atât de important, într-un domeniu nereformat de trei decenii, trebuie să facă obiectul unor dezbateri extinse – parlamentare și cu societatea civilă. Siguranța națională și rolul serviciilor de informații în viața cetățenilor și în echilibrul puterilor în stat nu pot fi gestionate printr-un simulacru de consultare și proceduri netransparente.

Legile siguranței naționale pot însemna o reformă importantă pentru statul de drept din România sau pot afecta semnificativ calitatea democrației noastre.

Pentru REPER, ca partid ce are în centrul viziunii sale valorile europene specifice statului de drept, reforma privitoare la sistemul de siguranță națională trebuie să plece de la o serie de principii esențiale:

  1. Legile siguranței naționale trebuie să facă obiectul unor dezbateri publice largi, la care să poată participa un număr cât mai mare de actori relevanți și conform unui calendar extins;
  2. Serviciile secrete trebuie să funcționeze sub un real control civil. În modelul actual, comisiile de control SRI și SIE din cadrul Parlamentului sunt lipsite de orice eficiență. Lipsesc atât raportarea și evaluarea de activitate a serviciilor de informații, cât și transparența execuției bugetare.
  3. Controlul asupra întregului sistem de siguranță națională nu poate fi centralizat în mâinile Președintelui, iar activitatea CSAT, ca instituție ce servește interesul public, trebuie supusă unor formule adaptate de legitimare democratică.

Pentru REPER, mesajul pe care mediul politic trebuie să și-l asume este unul clar: serviciile secrete, tocmai pentru că sunt în slujba cetățenilor și a statului, nu mai pot continua să funcționeze într-o ambiguitate care poate genera dezechilibru și abuz de putere.