România este deficitară la capitolul justiție și aplicare a legii

justiție parchetul european

Partidul REPER solicită guvernului Ciolacu măsuri imediate pentru evaluarea şi adresarea riscurilor semnalate de Parchetul European în ceea ce priveşte fondurile europene.

REPER menționează că există semnale contradictorii ale diverselor instituții europene şi internaționale în ceea ce priveşte starea justiției şi eficiența instituțiilor de aplicare a legii din România. Rapoartele Departamentului de Stat al SUA cu privire la traficul de persoane şi drepturile omului au un ton critic şi semnalează probleme structurale iar acum Parchetul European anunță că România se află în risc de vulnerabilitate sistemică în ceea ce priveşte fondurile europene, prin folosirea de scrisori de garanție fictive pentru garantarea cofinanțării investițiilor.

Suntem departe de tonul optimist din raportul Comisiei Europene cu privire la statul de drept, care subliniază progrese şi evoluții într-un stat în care nu s-au aplicat decizii CJUE, prescripția a făcut ravagii iar magistrați integri au fost sancționați pentru curajul de a ține pe picioare un sistem fragilizat permanent de politicieni şi de bătălii interne. Avem, aşadar, toate motivele să credem că raportul a fost un troc politic foarte convenabil pentru guvernarea PNL-PSD, în timp ce starea sistemului de justiție din România se deteriorează tot mai mult.

Guvernul Ciolacu are obligația de a coopera loial şi eficient cu Parchetul European şi de a stabili rapid, în funcție de recomandările primite, un set de măsuri pentru evaluarea riscurilor sistemice şi pentru adresarea acestor riscuri, înainte să piardă orice dram de credibilitate că, din perspectiva guvernării, fondurile europene sunt esențiale pentru România şi că nu tolerează sau chiar încurajează frauda.

Ramona Strugariu, copreședinta REPER, declară: “Sunt două ştiri în doar câteva zile care contrazic concluziile optimiste ale raportului Comisiei Europene cu privire la statul de drept în România: rapoartele Departamentului de Stat al SUA iar acum anunţul Parchetului European cu privire la riscul de vulnerabilitate sistemică în ceea ce priveşte fondurile europene. Nu suntem bine. Guvernul a făcut un troc politic cinic şi descalificant negociind acest raport iar Comisia Europeană a pierdut parteneri loiali, credibili şi integri din societatea civilă şi a câştigat un butoi cu dinamită pentru democrație şi statul de drept, care-i va exploda, mai devreme sau mai târziu, direct în față, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul altor țări. De exemplu Viktor Orban, în Ungaria, nu are probleme doar cu statul de drept, ci şi cu frauda cu fonduri europene. Iar dl Ciolacu, în loc să primească la Palatul Victoria indivizi ca Orban, trebuie să iasă astăzi în conferință de presă şi să ne spună cum intenționează guvernul să coopereze loial cu Parchetul European pentru a elimina riscul sistemic de fraudă cu bani europeni şi ce măsuri propune, concret, pentru a evalua şi adresa aceste riscuri. Asta are de făcut guvernul. Nu negocieri de cosmetizare a rapoartelor pe justiție sau prânzuri de socializare cu iliberali”.