Scădem numărul de oameni politici puși cu mâna în funcții de conducere!

COMUNICAT DE PRESĂ

REPER a depus un proiect de lege prin care se începe reforma aparatului administrativ al statului prin scăderea numărului de secretari de stat, plafonarea numărului de demnitari și angajarea pe bază de competențe și experiențe profesionale. Toate, în contextul dezbaterilor pentru formarea unui nou Guvern în doar câteva săptămâni.

”Este primul pas dintr-o reformă absolut necesară atât pentru limitarea cheltuielilor cu aparatul politizat al statului, cât și printr-o redare a unor argumente profesionale necesare în ceea ce privește numirile politice. Am asistat în ultimii ani la o creștere nejustificată a numărului de secretari de stat și subsecretari de stat din cauza nevoilor partidelor de la putere de a răsplăti cu sinecuri unii membri de partid. Am ajuns să avem un aparat supradimensionat și deprofesionalizat în care politruci de partid fără nici o calificare să primească în administrare domenii importante din perspectivă economică sau socială doar pentru că sunt membri de partid loiali conducerii centrale. Proiectul nostru limitează și creează criteriile corecte pentru aceste numiri. Sperăm că majoritatea guvernamentală să își respecte o parte din promisiunile politice și să realizeze pericolul situației în care ne găsim și să forțeze votul în regim de urgență pe acest proiect, astfel încât el să devină obligatoriu chiar pentru următorul Guvern” a declarat Andrei Lupu, co-lider al grupului parlamentar REPER.

Propunerea legislativă vizează limitarea numărului de secretari de stat la 4 per minister (față de 7 sau 8, cum se întâmplă astăzi în cazul multor ministere). Măsură ar duce la un maxim de 76 de secretari de stat în ministere, plecând de la prezumția că ministerele cu mai puțin de 4 secretari de stat și-ar păstra organigrama. Cu privire la competențele secretarilor și subsecretarilor de stat, propunerea e ca aceștia să aibă obligația de a face dovada unor studii superioare de specialitate precum și a experienţei şi competenţei lor în domenii care prezintă relevanţă pentru îndeplinirea atribuțiilor stabilite. În același timp, propunerea vizează și limitarea numărului de subsecretari de stat la maximum 3 pentru fiecare minister și diminuarea cu 33% a numărului de posturi din cadrul cabinetelor demnitarilor. Cei vizați sunt: prim-ministrul, viceprim-miniștii, miniștrii, secretarul general al Guvernului și șeful Cancelariei Prim-Ministrului, secretarul general adjunct al Guvernului, secretarii de stat și asimilații acestora din cadrul ministerelor și aparatului de lucru al Guvernului, conducătorii de organe de specialitate ale administrației publice centrale cu rang de secretar de stat, primarul general al Municipiului București, președinții consiliilor județene și primarii municipiilor reședință de județ, precum și primarii sectoarelor Municipiului București și prefecții.

Inițiatorii propunerii sunt deputații REPER Oana Cambera, Simina Tulbure și Andrei Lupu.

Foto articol: Sivani Bandaru (Unsplash)