Senatul a adoptat inițiativa legislativă pentru protejarea pădurilor din jurul Capitalei

„Acesta este un vot pentru viață și mă bucură tare mult că inițiativa legislativă pe care am depus-o în aprilie anul acesta a trecut de bariera politică din Senatul României. Dacă potrivit Codului Silvic, judeţele în care suprafaţa fondului forestier reprezintă mai puţin de 30% din suprafaţa totală sunt denumite “zone cu deficit de vegetaţie forestieră”, municipiul Bucureşti este zona cu cel mai mare deficit de vegetaţie forestieră din ţară, cu doar 3%, iar judeţul Ilfov se află tot sub limită, cu 16%. Mai mult, conform Raportului Privind Starea Mediului pe anul 2022, numărul de arbori pe cap de locuitor în Bucureşti este de 0.88, cu mult sub recomandarea Uniunii Europene. Efectele se resimt nu doar asupra climei, ci afectează evident sănătatea fizică şi mintală a cetăţenilor, dar şi infrastructura, turismul, biodiversitatea, costul energetic, riscul de hazarde naturale şi, în general, calitatea vieţii locuitorilor. Pădurile din jurul oraşele au roluri esenţiale pentru locuitori: protecţia împotriva dezastrelor naturale, purificarea aerului, precum şi rolul social, de agrement, care în ultimii ani de pandemie a fost atât de necesar”, a declarat Oana Cambera, inițiatoarea proiectului.

Prin proiectul de lege, în pădurile din Ilfov vor fi permise doar tăieri pentru eliminarea arborilor care creează o stare de pericol sau în scopul de ajutorare a reconstrucţiei ecologice, în anumite cazuri strict stipulate. Mai mult, proiectul propune sancţiuni pentru tăierile care nu se încadrează în categoriile permise cu limite de pedeapsă între 2 şi 7 ani, urmând ca şi tentativa să constituie o incriminare.

Proiectul de lege vine ca urmare a eforturilor societăţii civile de a stopa tăierile şi de a proteja aceste păduri, propus de platforma civică ”Împreună pentru Centura Verde” a cărei iniţiatori sunt Alex Găvan, alpinist de altitudine şi conservaţionist şi Florin Stoican, preşedinte al asociaţiilor Kogayon şi Parcul Natural Văcăreşti. Platforma https://www.centuraverde.ro reuneşte peste 50 de fundaţii şi asociaţii, parteneri şi susţinători dar şi ambasadori ai societăţii civile care se alătură cauzei, lansând astăzi o petiţie către toţi factorii decizionali.