Susținem pădurile periurbane București-Ilfov

Ziua internațională a pădurilor este sărbătorită an de an pentru a crește gradul de conștientizare asupra beneficiilor pădurii, o sursă de oxigen și biodiversitate imposibil de înlocuit.

Am crescut în anii ‘80 într-un oraș poluat, într-o perioadă în care efectele nocive ale poluării asupra sănătății nu erau adresate și nici beneficiile pe care pădurile urbane și periurbane le pot avea. 40 de ani mai târziu copilul meu trăiește în cea mai mare și poluată aglomerare urbană, București-Ilfov, unde pădurile nu sunt utilizate pentru sănătatea noastră și pentru o calitate mai bună a vieții.

În timp ce în alte țări se plantează masiv în jurul marilor aglomerări urbane, iar pădurile urbane și periurbane sunt protejate, pare că în România nu am înțeles încă care este legătura între arealul verde și calitatea vieții.

Pădurile din jurul Bucureștiului sunt tăiate în mod progresiv de ani de zile, iar suprafața lor s-a diminuat considerabil. Pădurile din jurul Bucureștiului sunt tăiate fără a se ține cont de situația gravă în care ne aflăm:

❗Depășiri constante ale nivelului maxim de poluare admis și o condamnare pentru proasta calitate a aerului;

❗Reducerea speranței de viață, creșterea incidenței bolilor respiratorii, afecțiuni cardiace sau pulmonare asociate poluării;

❗Doar 10 mp de spaţiu verde/cap de locuitor, în timp ce Uniunea Europeană (UE) recomandă un minimum de 26 de metri pătraţi de spaţiu verde/cap de locuitor iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) un nivel de 50 mp/cap de locuitor.

Avem nevoie de aceste păduri ca de aer! Pădurile din Ilfov reprezintă plămânii a peste 3 milioane de români, acționând ca filtre ce opresc și descompun substanțele poluante.

În urmă cu doi ani am înaintat către Ministerul Mediului un Manifest pentru Protejarea Pădurilor Periurbane, semnat de ONG-uri, de parlamentari și europarlamentari prin care am cerut protecția pădurilor din zona București-Ilfov și utilizarea lor cu rol social, recreativ și de protecție. Ministerul Mediului a ignorat manifestul și nu a luat nicio decizie în ultimii doi ani, perioadă în care o parte din pădurile din Ilfov au continuat să fie defrișate.

Nu mai avem timp să așteptăm. Tăierile masive ale pădurilor din jurul Bucureștiului impun o intervenție urgentă, altfel nu vom mai avea în curând ce să protejăm.