Tolerență zero pentru hărțuirea sexuală în școli și universități
Ne revoltă un nou caz de hărțuire sexuală, adus la lumină prin vocile curajoase ale studentelor de la SNSPA care reclamă abuzurile profesorului Alfred Bulai.
Nu este prima dată când o persoana influentă din mediul academic profită de poziția sa și abuzează eleve sau studente. Fetele și femeile ar trebui să fie în siguranță în instituțiile de învățământ, să își dezvolte competențele și să studieze, nu să trăiască în teamă, stres și umilință.
Printre victimele lui Alfred Bulai se află și colega noastră, care a ales să împărtășească povestea ei pentru a trage un semnal de alarmă și pentru a încerca să prevină existența unor astfel de comportamente încă prezente în școli și universități. Suntem cu tot sufletul alături de ea în aceste momente extrem de dificile, înțelegem cât i-a fost de greu să vorbească deschis despre trauma prin care a trecut și trece. Îi transmitem cât de mult ne inspiră prin curajul ei și dorința de a rupe cercul tăcerii și de a ajuta și alte femei tinere să nu mai treacă prin situații de abuz, intimidare, hărțuire sexuală ori viol. De multe ori, astfel de povești rămân cu victimele și nu ajung mai departe.
Unul dintre proiectele noastre legislative este cel inițiat și coordonat de Cătălin Teniță, deputat de București: “Hărțuirea sexuală în școli și universități nu exista în Codul penal, deși numeroase organizații ale societății civile au documentat, în ultimii ani, mii de cazuri în instituțiile de învățământ. Am reușit să obținem reglementarea hărțuirii sexuale în școli și universități. Am reușit să avem o lege care permite astăzi victimelor să se apere în instanță, să poată fi începută urmărirea penală din oficiu, fără plângere prealabilă din partea victimei, în cazul când fapta se întâmplă în școli și universități.
Nu putem repara traumele prin care au trecut și trec elevele și studentele (marea majoritate a victimelor), copiii noștri până la urmă, dar avem datoria de a-i proteja mai bine, de a le fi alături atunci când ajung în situații de vulnerabilitate, de a trage abuzatorii la răspundere și de a stopa acest fenomen îngrijorător”.
Suntem alături de victime și luptăm ca acestea să fie protejate, luptăm ca mediul academic să devină un spațiu sigur pentru studente și studenți, iar abuzatorii să fie trași la răspundere și pedepsiți drastic.
Partidul REPER cere Poliției Române să se sesizeze din oficiu, de urgență, și să ancheteze toate aceste cazuri, nemaifiind nevoie de plângere prealabilă din partea victimelor.
În același timp, Partidul REPER cere Ministerului Educației să implementeze un ghid de conduită în învățământul preuniversitar, să creeze o comisie cu reprezentanții universităților pentru a stabili norme uniforme privind codurile de etică (doar un număr infim de ghiduri adoptate de universități detaliază pașii necesari pentru a sesiza cazurile de hărțuire sexuală și abuzurile asupra studenților), proceduri de informare a elevilor și studenților și mecanisme eficiente de raportare.